bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gerçekleşmesindeki en büyük etken teknolojidir. kişisel hak ve özgürlükleri kısıtlanan halk internet sayesinde (özellikle twitter) iletişimi en üst seviyede tutmuş, bizdeki gezi parkı direnişi gibi, dış dünyayla bağı koparmadan hareket ederek başarıya ulaşmıştır. bu başarıya ulaşma açıkçası kağıt üzerinde kalmıştır. sonrasında her ülke kaosa ve iç karışıklığa bırakılmıştır. bu arap baharı'nı yaşayan her ülke hala ve hala karışıklığa mahkum, kaos yaşamaktadır. ve açıkçası her birinin hali, eski halinden yüzbinlerce kat daha kötüdür. aslında bu konuda çok şey söylenebilir. despot liderlerin temel özgürlükleri inadına kısıtlamasından gir, halkın öfken patlamasından çık. ve bunu fırsat bilen batılı ülkelerin klasik tepeden inme özgürlük safsatası. özellikle libya'da muammer kaddafi bu eylemleri tam bastırırken fransa, hiçbir yasal gerekçe olmaksızın hava saldırısıyla kaddafi ordusunu bombalamış, halk desteğini arkasına alacağını sana kaddafi, yakalanıp muhalifler tarafından linç edilmiştir. şimdilik devrilmeyen tek lider beşar esed gibi gözükse de onun devrilmemesinin tek nedeni de bana göre ortadoğu'da kurulacak olası bir kürt devletinin planlarının yapılmasıdır. zira yasal gerekçe olmazsa eğer, ışid de bir resmi devlet olarak ortadoğu'da karşımıza çıkabilir. arap baharı ortadoğu'ya yıkımdan başka hiçbir şey getirmedi bu 4-5yıllık süreçte. ileri vadede neler getirir, öngörmek çok zor açıkçası. petrolün doğalgaz karşısında değer kaybetmesi ve birinci enerji kaynağı olmaktan çıkması ortadoğu'nun asla ve asla artık düzelmeyeceğinin en büyük kanıtlarından biri.
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sonrasında her arap ülkesi emperyalizm yarrağı yedi. kusura bakmasınlar, bu kadar netim bu konuda. alın size bahar, ananızın amına kadar yolunuz var. (bkz: bilinen tüm peygamberlerin araplara gönderilmesi)
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      daha çıkamadılar sanırsam
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
    5. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ekonomik zorluklar ve halkların demokrasi talepleri yer almaktadır. Söz konusu ülkelerde gelir dağılımındaki dengesizlikler, yaygın fakirlik, yolsuzluklar, yozlaşmış yönetim sistemleri (Kılıç vd. 2012: 18), kayırmacılık, yönetimin babadan oğula geçmesi ve halkın ülke yönetiminde söz sahibi olamaması (Arı, 2004: 365-366) sorunun diğer nedenlerini oluşturmaktadır. Özellikle eğitimli gençler arasındaki yüksek işsizlik oranı, Tunus ve Mısır’da toplumsal gerilimlere neden olmuştur. Mısır, Yemen, Tunus, Suriye ve Fas doğal kaynak yönünden, görece fakir ülkelerdir. 2008 küresel ekonomik krizinin de etkisiyle önemli ölçüde gelir kaybına uğrayan bu ülkelerde, 2010 yılında, gıda ve enerji fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesi, huzursuzluğu arttırmıştır Suudi Arabistan, Libya ve Cezayir gibi ülkeler doğal kaynaklar açısından zengin olmasına karşın, bu kaynaklardan sağlanan gelirler, yönetime yakın çevreler arasında paylaşılırken, geniş kitleler bundan mahrum bırakılmıştır (Şensoy, 2012). Bu çerçevede geniş halk kitlelerinin yararlandığı alt yapı, eğitim ve sağlık hizmetlerindeki eksikliklerin devam etmesi, toplumda yönetime karşı olumsuz duyguların pekişmesine neden olmuştur. kaynak
    6. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bunların baharı bile ortadoğu'yu mahvetti. adamlar öldürüp, ölmek için dünyaya gelmişler. başka bir amaçları yok.
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      finalde çıktı 2 sayfa yazı yazdım ama hoca beğenmemiş. kesin esatçı
    8. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      üzerinden 7 yıl geçmiş lan. oysa sanki daha dün olmuş gibi. link
    9. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sergio ramos'un salah'a yaptığı hareket sonrası mısırda başlayan olaylar,umarım büyümez. mısır halkı acilen sakinleşmeli.
    10. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ece temelkuran'ın düğümlere üfleyen kadınlar kitabında bahsettiğidir.
    11. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      10. yılına girdiğimiz şu günlerde, etkilerine dair kayda değer bir değerlendirme; link
    12. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Son Arap baharı ülkesi tunus'ta karıştı. Zaten karışıktı ama çorba oldu. (bkz: 26 temmuz 2021 tunus'ta askeri darbe olması)